Що краще BTC чи ETH?

Час прочитання: 6 хвилин 

«Минулого разу я розповів: як зібрати інвестиційний портфель з криптовалют, монет криптобанків та стейблкоїнів. Основну ставку я радив робити на криптогроші. Їх у вашому портфелі має бути найбільше. Це дуже важливий момент, який потрібно засвоїти».

«Сьогодні обговоримо криптовалюту. Ми скоротили їх список до двох учасників: ETH та ВТС. Кожна з цих криптовалют має унікальний шлях до набуття «дороговизни» який ми повинні зрозуміти».

— RSA

Історія двох фінансових систем

Куб навичок Bankless — це більше ніж карта навчання відкритим фінансам. Це лінза, через яку потрібно розглядати ETH та ВТС, а також фінансові мережі, які вони обслуговують.
Якщо робите ставку на ці активи, то потрібно розуміти їхній шлях до становлення у якості грошей.

Актив — не те саме, що й мережа.
Важливо розрізняти: мережа Bitcoin та BTC. Є BTC — актив, а є мережа Bitcoin. Це дві різні речі з однаковими назвами. При цьому Вitcoin часто використовується стосовно обох, що вносить додаткову плутанину.

ВТС — актив. Гроші, які ви купуєте на біржі.
Bitcoin — мережа. Здійснює проведення транзакцій з ВТС

У традиційній фінансовій системі ідентична картина. USD — актив. Гроші американської економіки. Fedwire — міжбанківська мережа. Здійснює транзакції з USD.

Ethereum також має актив і мережу.
ETH (ефір або ether) — те, що ви купуєте на біржі.
Мережа Ethereum. Здійснює транзакції в ETH та активи грошових протоколів.

Bitcoin та Fedwire дозволяють здійснювати угоди у своїх базових активах. У ВТС та USD відповідно.

Ethereum більш гнучкий. Він дає можливість передавати цінність не тільки виражену в ETH. Мережа підтримує багато активів. Уявіть, що Fedwire міг би проводити транзакції: євро, акцій, золота, нерухомості та колекційних карток з покемонами. Ethereum — це може.

Поговоримо про мережі
На відміну від Fedwire, мережі Bitcoin та Ethereum неможливо відокремити від їх базових активів. Цінність цих активів є гарантією безпеки мереж. Що більша вартість ETH і ВТС, то дорожча спроба відкотити транзакцію і скомпрометувати мережу.

Криптовалютні мережі працюють і залучають нових користувачів без централізованого управління завдяки економічним гарантіям цілісності. Ось у чому проривна революційність ВТС.

В історії людства вже були подібні до цього масштабні «оновлення протоколів». Капіталізм Адама Сміта змінив централізоване економічне планування. Протокол Конституції США змінив монархію. 

Що тепер?

Криптопротоколи замінять банки? 
Протоколи — це матерія, що пов’язує людську цивілізацію. Вони допомагають людям координувати зусилля. І тепер протоколи допомагають у створенні цифрових дефіцитних активів.

Bitcoin та Ethereum побудовані за подібними економічними принципами, але у цих мереж різні можливості. Вище згадував, що мережа Bitcoin підтримує один актив, тоді як Ethereum — безліч. Проте є й розбіжності щодо грошових дієслів.

У мережі Bitcoin можна: зберігати та передавати.
Для активації інших дієслів мережі Bitcoin потрібна допомога криптобанків. Залучити їх безпосередньо всередині мережі Bitcoin неможливо.

Якщо взяти до уваги архітектуру мережі, згідно з якою винагорода за блок постійно скорочуватиметься, а комісії за перекази збільшуватиметься, то згодом проведення транзакцій може стати розкішшю лише для обраних.

У мережі Ethereum можна: зберігати, передавати, кредитувати, позичати, заробляти, торгувати, відкривати угоди з маржею, робити ставки. Та інші дії, які здійснюють гроші.
Ethereum може буквально програмувати гроші. За допомогою комп’ютерного коду програмісти можуть відтворити функціонал банку.

Різні шляхи
Цінителі біткоїну міркують про відмінності архітектури Ethereum та Bitcoin.


Вони відзначають, що можливість змінювати базовий шар фінансового протоколу небезпечно. 

Час покаже хто мав рацію. Але це чудово, що ми можемо спостерігати одразу за двома паралельними експериментами: програмованими грошима і не дуже програмованими грошима.

Відмінності в архітектурі двох систем визначає траєкторію розвитку активів ETH та ВТС. Ми спостерігаємо за векторами руху в реальному часі. ВТС проникає у фінансовий світ переважно через криптобанки. Біржі насамперед додають торгові пари з ВТС, а з ETH — потім.

Регульовані ф’ючерси на BTC з’явилися ще у 2017 році. Ф’ючерси на ETH з’явилися відносно недавно. Торгові платформи, на зразок BitMEX деномінують рахунки у ВТС, а не в ETH. Перевага BTC частково пояснюється тим, що він удвічі старший за ефір.

Навколо ETH утворюється нова фінансова система, що базується на фінансових протоколах. ICO-манія у 2017 чудовий тому приклад. Протоколи для збору коштів спровокували величезний попит на ETH. Приплив ліквідності збільшив цінність мережі загалом. І це був лише один із численних способів використання грошових протоколів.

Протоколи для децентралізованої торгівлі, як Uniswap використовують ETH як базовий актив у своїх валютних парах. Інші протоколи зараз створюють попит на ETH як засіб накопичення. 

ETH виступатиме запорукою при випуску децентралізованих стейблкоїнів, похідних фінансових інструментів на Ethereum або позичанні грошей у протоколів. ETH теж використовується криптобанками, особливо тими, хто підтримує принципи відкритої фінансової системи.

Раян вважає, що головна мета криптобанків — задовольнити теперішній запит ринку. Їм все одно на що саме є запит: ВТС чи ETH. Криптобанки готові підлаштовуватися до вимог ринку.

Між Bitcoin та Ethereum, як і між криптобанками та грошовими протоколами є синергетичний зв’язок. Екосистема криптовалют розвивається цілком. Її єдиний конкурент — традиційна фінансова система.

Чому це все важливо?
Мережі Bitcoin та Ethereum мають різні погляди на майбутнє.

У світі Bitcoin вплив центральних банків суттєво знизиться, але комерційні банки будуть, як і раніше, незамінними. ВТС грає роль грошей, а новий вид банків надає фінансові послуги.

Мем про обмежену кількість BTC набуде такої сили, що центральні банки будуть змушені зберігати частину резервів у BTC для підкріплення впевненості в державних фіатних валютах. Такий світ, як і раніше, частково залежатиме від банків.

Ethereum може позбутися центральних банків та замінити приватні банки протоколами. Можемо перевести всі функції, які виконують банки у рядки комп’ютерного коду. Зберігання, кредитування, запозичення, торгівля — це можливо без участі банків.

Світ, де всі банки перетворилися на код, здається нереальним. В цьому і криється величезна можливість.

«Ні для кого не секрет, я сподіваюся на втілення другого сценарію. Не через те, що перший виглядає надто крихким. Він може швидко скотитися до подібності. До системи, яка утворилася після відходу від золотого стандарту. Це система, в якій ми живемо зараз.

Банки координуються. Вони захоплюють контроль. Комерційні банки США організували Федеральний Резерв. Грошова система, яка стала невідступним союзником банкірів і захопила контроль над грошима, усунувши золотий стандарт.

Якщо ми перетворимо на протокол гроші, не перетворивши на протокол всю фінансову систему, історія може повторитися.
Прихильники BTC не усвідомлюють, що центральні та комерційні банки — це дві сторони однієї медалі. Як не крути, банки зберігатимуть свій вплив. Мережа Ethereum може перетворити на протоколи: центральні та комерційні банки.
Створити нові гроші замало. Нам потрібна нова фінансова система».

— RSA

Так все-таки Ethereum чи Bitcoin?
Я вважаю, що і те, й інше.

В обох є свої сильні сторони та різні бачення майбутнього. В якому співвідношенні купувати ці криптовалюти залежить від того, який сценарій майбутнього здається вам імовірніший.

Чи будемо жити у світі, де просто є цифрове золото? Чи злетить популярність фінансових протоколів? Наскільки важливу роль у нашому майбутньому гратимуть банки?

Найкращий спосіб відповісти на ці питання — користуватися цими системами: Ethereum та Bitcoin.
Так ви зможете ясніше побачити майбутнє і вирішити яким криптовалютам віддати більшу перевагу.

Це і є мета навчальної програми Bankless. У цій історії про дві грошові системи, що пишеться у нас на очах. Ми — першопрохідці.
RSA

Пишіть у коментарях, який сценарій розвитку фінансової системи здається найбільш ймовірним. ВТС та криптобанки? Чи децентралізовані протоколи на Ethereum?

👉 Підписуйся на Discord, щоб ставити питання. Такого поняття як «дурне питання» у нас немає. Ми всі вчимося.

Заповнюємо Куб навичок
Розмірковуючи про те, як ETH і ВТС рухаються до набуття грошовитості, ви прокачуєте розуміння базового шару відкритих фінансів.

Оригінал: A Tale of Two Money Systems

Попередня стаття: Оптимальна стратегія інвестування в криптовалюту

Наступна стаття: ETH як резервний актив.


Це інформаційний блог, який носить виключно навчальний характер. Не є порадою щодо інвестування чи закликом купити чи продати будь-які активи чи прийняти будь-які фінансові рішення.

Коментарі