ETH і BTC – криптовалюти, які мають значення

Час прочитання: 7 хвилин

Настав час мислити стратегічно, відкалібрувати нашу довгострокову інвестиційну стратегію.

Сьогодні поговоримо про ефір (ЕТН), біткоїн (ВТС) та інвестування в криптовалюти. Необхідно знати, якими криптоактивами потрібно володіти обов'язково. Володіння правильними криптоактивами  це перший крок на шляху до вільного майбутнього.

Форки біткоїна та ICO на ефіріумі породили безліч криптоактивів. Ми ніколи не повернемося у світ з одним токеном. Є припущення, що кожен актив буде певним чином токенізовано.

Але який з активів зросте у вартості? І головне, у чому зберегти свої криптовалютні кошти?

Bankless модель проста: ми володіємо мажоритарною часткою нашого майна в крипті. Зокрема, у криптовалюті з доданою вартістю. Сьогодні це ETH і BTC.

Що таке криптовалюта з доданою вартістю?
Вартість цих грошей складається з двох частин.
Перша — це вартість грошей як товару.
Друга — вартість, яку гроші отримують від використання. 
На відміну від грошей, які є лише репрезентативними й не мають внутрішньої вартості, і від фіатних грошей, які використовуються примусово.

Товарні гроші: золото, срібло, мідь.
Фіатні гроші: долари, фунти, євро, українська гривня.

Товар vs товарні гроші
Від звичайних товарів товарні гроші відрізняються наявністю грошової націнки (monetary premium). Звичайний товар можна використовувати лише за призначенням. Наприклад, блендер ми цінуємо, тому що він подрібнює продукти. А товарні гроші вище цінуватимуться, бо за них можна купувати інші товари. За золото вам простіше щось купити, ніж за блендери. Цим і обумовлена ​​грошова націнка.

Чим більше функцій здатні виконувати товарні гроші, то з більшою грошовою націнкою вони продаватимуться. Вони можуть виконувати роль засобу накопичення, способу оплати або грошової одиниці у різних співвідношеннях у різних економіках. Цигарки у в'язниці й цигарки на волі, наприклад, мають різну цінність через те, що у в'язниці сигарети мають грошову націнку.

Золото, до речі, частково цінується через використання в електроніці. Але головна цінність золота полягає в тому, що воно страхує від втрати капіталу у разі краху світової фінансової системи. За фактом, золото цінне через те, що багато хто буде використовувати його як найнадійніший засіб для збереження багатства під час кризи.

«Дороговизна» штучне поняття створене людьми.
Будь-який актив займає певне місце у діапазоні 
«дороговизни». Золото дорожче за срібло. Срібло дорожче за мідь. Сама ж «дороговизна» це продукт соціальної угоди, тобто штучне поняття створене людьми.

Поки цього достатньо, щоб зрозуміти суть товарних криптовалют.

Криптовалюти, які цінуються не лише тим, що їх можна надсилати від людини до людини через інтернет. Вони мають додаткові якості, шляхом яких у них з'являється грошова націнка. Найкращі з таких криптовалют мають найбільшу «дороговизну» (іншими словами  цінність).

Є думка, що ВТС — не товар і не ресурс, тому що у нього немає способу застосування. Ми не згідні з цим. Біткоїни використовуються для оплати транзакційних комісій у мережі біткоїна.

Інвестиційний портфель з криптовалют.
Для отримання вигоди з потенціалу криптоактивів, рекомендую зібрати портфоліо з криптовалют.

Три складові портфоліо:
Гроші — активи, чия «дороговизна» зростатиме з найбільшою ймовірністю. Це резервні валюти відкритих фінансів: ETH та ВТС.
Банки — активи, що дозволяють отримувати вигоду від зростання банківського шару децентралізованих фінансів, тобто криптобанків і протоколів: MKR, COMP, та інших.
Стейблкоїни — активи прив'язані до вартості фіатних валют: DAI, USDT, та ін. Використовуються для страхування від ринкових ризиків та передачі цінності всередині криптовалютної екосистеми.

Логіка створення інвестиційного портфеля з криптовалют ґрунтується на припущенні, що одна чи кілька криптовалют стануть основною резервною валютою паралельної, глобальної фінансової системи, яка оцінюватиметься у трильйони доларів.

Портфоліо з криптовалюти дозволяє отримати матеріальну вигоду з розвитку паралельної фінансової системи з найбільшим потенціалом збільшення вартості. А саме, грошового шару, та шару банків та протоколів.

Яку частину розподілу має отримати кожен із цих трьох активів?
Все залежить від особистих обставин та переваг. Потрібно визначити яку частину капіталу готовий інвестувати в криптовалюти. Скільки готовий виділяти коштів на інвестування.

Після відповіді на це питання, можна вирішувати, як розподіляти свої засоби між типами криптоактивів. Ці питання виходять за межі теми цієї статті. Але ми обов'язково розберемо їх у програмі навчання Bankless.

Більша частина твого криптопортфеля повинна складатися з криптовалюти. Банкам та протоколам відводиться менша частка у портфелі. Ставки на них робляться з розрахунку на те, що вони зможуть перевершити дохідність криптовалют.

А також, частину капіталу варто тримати у стейблкоїнах. По-перше, для страховки. По-друге, коли буде вигідна ринкова можливість купити якісні криптоактиви за низькими цінами, як це було в березні 2020.

Криптовалюта, яка заслуговує уваги
Топ 10 криптоактивів по капіталізації на момент написання статті. Які з них сьогодні можна вважати повноцінними товарними грошима?

  1. BTC  так, базова валюта, що використовується як гроші.
  2. ETH так, базова валюта, що використовується як гроші.
  3. BNB — ні, однозначна ставка на централізований криптобанк.
  4. USDT — ні, стейблкоїн, не товарні гроші.
  5. SOL — потенційно.
  6. ADA — ні, це не гроші.
  7. XRP — ні, централізований актив.
  8. DOT — потенційно.
  9. USDC — ні, стейблкоїн, це не товарні гроші.
  10. DOGE — ні, мем-монета не приносить нічого нового.

ВТС та ETH явно виділяються як єдині децентралізовані товарні гроші на ринку. Тільки вони мають достатню ліквідність, рівень децентралізації та шар банківської інфраструктури, що дає підстави вважати, що вони можуть стати резервними грошима у світі криптовалют.
ВТС може цього досягти завдяки взаємодії з криптобанками.
ETH йде до цього через фінансові протоколи.

На сьогодні ETH і ВТС єдині активи, що відповідають стандартам якісних криптовалют. З часом все може змінитись й добавиться у цей список інша криптовалюта.

Можливо, у тебе склалась інша думка. Можливо, ти хочеш володіти спекулятивними криптовалютами. Ти навіть можеш не погодитися з тим, що ETH або ВТС збережуть свою грошову націнку. Добре. У такому разі розділяй свій капітал належним чином.

Пам'ятай, що більша частина збільшення вартості індустрії криптовалют припаде на товарні гроші та їхню грошову націнку. Довгострокова ставка на криптовалюту — це локомотив вашого інвестиційного портфеля.
Вибирайте з розумом. Ми вибираємо ефір (ETH) та біткоїн (ВТС). Саме у такому порядку.

Контрольні питання:
Чому потрібно скласти портфоліо з криптовалют?
Які з топ-10 криптоактивів можна вважати якісними криптовалютами?

Заповнюємо Куб Навичок

Формуванням інвестиційного портфеля з криптовалюти ти підвищуєш розуміння грошового шару. Далі більше. Залишайтеся з нами.

Оригінал: 

Наступна стаття: Оптимальна стратегія інвестування в криптовалюту.
Попередня стаття: Куб навичок Bankless



Це інформаційний блог, який носить виключно навчальний характер. Не є порадою щодо інвестування чи закликом купити чи продати будь-які активи чи прийняти будь-які фінансові рішення.

Коментарі