Що таке блокчейн та яка його функція?

Час прочитання: 3 хвилини

Уяви собі, що вперше в історії інтернету у тебе є можливість надіслати одну зі своїх унікальних цифрових даних іншому користувачу. І не боятись, що хтось може відтворити, видалити чи поставити під сумнів легітимність транзакції. Ви щойно уявили собі блокчейн

Слово blockchain походить від комбінації двох англійських слів, які є block (блок) і chain (ланцюг). Це дійсно ланцюг блоків, котрий передає інформацію, яку більше не можна видалити.

До інновацій у створенні та поширенні інформації, блокчейн є революційним, особливо за відсутності третьої сторони, яка мала б підтвердити транзакцію. Відбувається так званий peer to peer — від «рівного до рівного». На блокчейні усі рівні.

До рівня (P2P), важливо також згадати ще один стовп, а саме криптографію на основі принципу приватного ключа. Завдяки цьому тільки ти маєш доступ до своїх криптовалют. Це одна з причин, чому власники криптовалюти зберігають свої кошти не на централізованих біржах, а на власних апаратних гаманцях (наприклад, Trezor або Ledger).

Закритий ключ є частиною ключа шифрування, інша частина якого є відкритим ключем. Відправник шифрує повідомлення своїм закритим ключем і надає одержувачу свій відкритий ключ, який можна використовувати для розшифрування повідомлення.

Відкритим ключем є адреса. Користувач публічно надає свою адресу, свої відкриті ключі. Публічна адреса це «вулиця твого проживання» яку можна всім відкрито показати/сказати, а приватна адреса «це ключ до твоєї квартири»

Однак операції підписуються закритим ключем. Ключ складається з серії символів, які складаються з цифр і літер, його довжина залежить від використовуваного шифрування. Закритий ключ ніколи не повинен передаватися іншим особам. Його компроміс представляє компрометацію відкритого ключа, адреси, всіх маркерів і всіх даних, пов’язаних з адресою.

Транзакція записується на блокчейні, якщо ми не говоримо про централізовані блокчейн, кожен може подивитися і перевірити транзакцію на власні очі. Технологія блокчейн використовується не лише у фінансовому середовищі. Деякі країни вже застосовують цю технологію у своїх виборчих справах, доводять абсолютну прозорість виборів. Ця технологія також починає використовуватися в деяких частинах світу для перевірки якості їжі. Наприклад, покупець замороженої курки може дізнатися, чим курку годували та в якому середовищі вона жила.

Тому межі використання блокчейну йдуть рука об руку з межами людської творчості. Однак його найпоширенішим і розумним застосуванням все ще залишається його використання як книги транзакцій криптовалют.

Оригінал


Це інформаційний блог, який носить виключно навчальний характер. Не є порадою щодо інвестування чи закликом купити чи продати будь-які активи чи прийняти будь-які фінансові рішення.

Коментарі