Знайомство з Polygon Matic

Час прочитання: 7 хвилин 
L2-2022 вже тут

Як ми вже неодноразово говорили тут, у BanklessDAO, 2022 стане роком екосистем другого рівня, які масштабують Ethereum. Між Arbitrum, Optimism, zkSync, Starkware та іншими рішеннями L2 є один, який насправді виділяється... Polygon.


Polygon, раніше відомий як Matic, з поточною капіталізацією в $9,8 млрд, став одним з небагатьох переможців цього бичачого ринку. Набираючи все більшої популярності серед користувачів, Polygon повинен стати наступною великою сенсацією у світі криптовалют! Ми познайомимо вас з Polygon в серії статей і представимо всі необхідні інструменти, які вам знадобляться, щоб взяти участь і досліджувати цю екосистему, що розвивається. 


Масштабування Ethereum

Всі знають, навіть початківці, що мережа Ethereum недоступна для середнього користувача  (якщо ви не кит), через високу перевантаженість мережі й, відповідно, надзвичайно високої плати за газ. Причина, через яку плата за газ різко зросла за останній рік, полягає у величезному зростанні мережі, що робить очевидним той факт, що перший рівень Ethereum призначений не для звичайних людей, а для блокчейну. Нам, людям, користувачам блокчейн, зрештою, доведеться перейти на другий рівень Ethereum. Polygon та інші рішення створюють швидкий, дешевий, безпечний спосіб здійснювати угоди, працювати, грати та заробляти.


Але як нам масштабувати? На цей час існує кілька різних Layer 2(2 рівнів), які пропонують різні типи рішень та способів масштабування Ethereum. У цій статті ми зупинимося на одному з найперспективніших рішень, яке розробляє компанія Polygon.

Коротка історії мережі Matic.

Matic створений у 2017 році Джайнті Канані, Сандіпом Найлвалом та Анурагом Арджуном, сподіваючись розв'язати проблеми масштабованості Ethereum. Спочатку команда Matic запропонувала два рішення для масштабування: ланцюжок Proof of Stake та ланцюжок Plasma.


Що таке Polygon?

Polygon — це набагато більше, ніж плазмова мережа. Це мережа другого рівня, яка використовує безпеку децентралізованого блокчейну Ethereum та пропонує безліч різних рішень для масштабування. Polygon вірить, що Ethereum стане глобальним розрахунковим рівнем, як часто стверджували Раян та Девід. Але, як ви знаєте, існують різні рішення, створені для масштабування Ethereum. Ось як виглядає теза Polygon про L2 та масштабування Ethereum:



Polygon пропонує не одне рішення для масштабування, а вісім. Пориньмо трохи в деталі.


Polygon підтримує два типи ланцюгів. Автономні та захищені. На малюнку нижче ви можете отримати їхнє візуальне уявлення: автономні ланцюги знаходяться ліворуч, а захищені праворуч. 

Автономні ланцюги — це те, що ми зазвичай називаємо сайдчейнами, це ланцюги, які покладаються на власні моделі безпеки та мають свій власний механізм консенсусу.


З іншого боку, захищені ланцюги — це ланцюги, що покладаються на безпеку, що забезпечується або блокчейном Ethereum, або доказами (типи механізмів консенсусу блокчейну), або валідаторами, що робить їх дуже безпечними, але менш незалежними, оскільки вони фактично «прив’язані» до головних ланцюгів. 



Рішення Polygon знаходяться між цими спектрами, але мають одну істотну перевагу. Всі вони сумісні один з одним!


Заглибимося в різні мережі, які вже доступні або з'являться найближчим часом.

·        SDK — Polygon Edge

Software Development Kit — найважливіший елемент інфраструктури, він дозволяє розробникам легко створювати та розгортати власні блокчейни, використовуючи наявні інструменти та функції Polygon Edge.

·         PoS

Ланцюжок Proof of Stake, (PoS) Polygon - це ланцюжок, з яким зараз знайома більшість користувачів. Proof of Stake має унікальну перевагу — він працює паралельно з блокчейном Ethereum. PoS Polygon надає користувачам як рівень безпеки Ethereum, так і механізм консенсусу PoS, оскільки ланцюжок захищений механізмом консенсусу PoS, який має власних валідаторів. Ці валідатори стейкають токени MATIC в обмін на прибутковість і таким чином перевіряють транзакції, забезпечуючи безпеку мережі сайдчейну. PoS відрізняється найбільшою активністю, і саме в ньому розгорнуто більшість проєктів. Ланцюжок PoS в Polygon - це те місце, де користувачі проводять більшу частину свого часу. 



Ланцюжок PoS Polygon також сумісний з EVM (Ethereum-Virtual-Machine), що дозволяє Dapps на базі Ethereum переносити свої смартконтракти в мережу Polygon. Кошти можна відправляти в мережу Ethereum та PoS-Polygon і назад за допомогою кількох мостових механізмів.


Після переказу коштів з мережі Ethereum у Polygon PoS ці кошти можуть бути використані в ланцюжку PoS, так само якби вони знаходилися в головній мережі Ethereum, оскільки обидві мережі включають Dapps, створені з використанням Solidity (рідної мови програмування Ethereum).


https://www.youtube.com/watch?v=f7F67ZP9fsE

·        Polygon Avail

Polygon Avail — це рішення для забезпечення доступності даних, аналогічне тому, чим стануть шарди для мережі Ethereum після злиття.



Цього року Polygon оголосила про готовність виділити $1 млрд на рішення ZK. Стає все очевиднішим, що рішення ZK насправді є святим Граалем масштабування Ethereum! І тому ми продовжимо, поринувши трохи глибше в ці нові та інноваційні рішення. 

·        Polygon Hermez

Hermez ZK-Rollup — це конструкція другого рівня поверх Ethereum, яка розв'язує проблему масштабованості шляхом обробки масових переказів, згорнутих в одну транзакцію. 

Технологія «докази нульового знання» (ZK - zero-knowledge proof) використовується для подання та публічного запису ймовірності та правильності згорнутих переказів, що обробляються на блокчейні Ethereum. Зберігання лише доказів та стислих даних партії перекладів підвищує ефективність та пропускну спроможність мережі у кілька разів. 


Ця стаття стала можливою завдяки гранту від Polygon

 


·        Polygon Nightfall

Polygon Nightfall — це гібридне оптимізаційне/ZK-Rollup рішення, орієнтоване на конфіденційність для підприємств. Це рішення — все про приватні перекази та платежі в масштабі.

·        Polygon Miden

Існує 2 типи доказів, які можуть генерувати ZK-рішення: SNARK і STARK. Більшість ZK-рішень зараз використовують докази на основі SNARK, проте Polygon Miden є загальним ZK-рішенням на основі STARK. 


Основні переваги STARK — велика прозорість, масштабованість, і він не вимагає довіреного налаштування. Ось інфографіка про те, як це працює: 


·        Polygon Zero

Polygon Zero — це рішення для масштабування другого рівня Ethereum. Відмінною рисою Polygon Zero від інших рішень для масштабування ZK є потужність Plonky2, революційної системи доказів, яка генерує докази ZK швидше ніж будь-яка інша теперішня технологія. Plonky2 підтримує ефективну рекурсивну генерацію доказів, що дозволяє Polygon Zero масштабуватися горизонтально, тобто пропускна спроможність протоколу обмежується не найслабшими нодами в мережі, а лише загальною кількістю доступних обчислень. Це означає, що ви можете виконувати докази ZK на MacBook. Це революційна зміна, особливо для децентралізації!


Токеноміка $MATIC та її особливості!

$MATIC, токен Polygon, має максимальний загальний запас 10 мільярдів токенів, з яких 7,5 мільярдів перебувають в обігу в цей час і 2,5 мільярда будуть періодично розблоковані протягом наступних 4 років.

Дві основні функції $MATIC: 

  • Використовується користувачами мережі для оплати газу

  • Використовується для стейкінгу, що сприяє безпеці мережі.


Кожен, хто взаємодіє з будь-яким Dapps в екосистемі Polygon, повинен платити за газ у вигляді токенів MATIC, а кожен, хто хоче стати валідатором мережі, повинен тримати та накопичувати токени MATIC.


Важливо також відзначити, що за словами команди, токен MATIC буде єдиним токеном для всієї екосистеми Polygon. Це означає, що MATIC буде рідним токеном для всіх рішень, які пропонує Polygon. До того ж $MATIC нещодавно розпочав дефляцію!


Polygon нещодавно запустив власну версію EIP-1559. Для тих, хто не знає, це означає, що частину транзакційних зборів, які ми сплачуємо за використання мережі, буде виведено з обігу. Це означає, що чим вищий рівень використання мережі, тим більше транзакційних зборів буде виплачено і тим більше токенів MATIC буде спалено. Все це означає, що в якийсь момент, за умови, що прийняття та використання мережі продовжуватиме зростати з часом, MATIC стане дефляційним. 


Спалення токенів можна побачити тут

Висновок

Екосистема Polygon активна та процвітає. Це буквально одна з найбільших мереж прямо зараз, і все ж таки всі як і раніше зосереджені на більших іменах L1. Це означає, що ви ще дуже рано прийшли до Polygon.


Кількість команд, що створюють PoS-ланцюжок Polygon, подвоюється кожні 2 місяці. Зараз в мережі працює понад 7000 Dapps, буквально від найбільших імен в індустрії, і це число зростає швидкими темпами! Мережа буквально зросла з 3000 до 7000 Dapps за 3 місяці. Більша частина цих проєктів створюються виключно на Polygon! 

Polygon приводить світ до Ethereum.

Дії

👋 Ознайомтеся з командою Polygon

💜 Вступити до Polygon DAO

🔍 Досліджуйте Dapps, які працюють на ланцюжку

🌉 Переказуйте свої кошти в Polygon



Це інформаційний блог, який носить виключно навчальний характер. Не є порадою щодо інвестування чи закликом купити чи продати будь-які активи чи прийняти будь-які фінансові рішення.


Коментарі