Найпопулярніші токени в екосистемі Cosmos. Аналіз 5 топових проєктів та їх токенів у мережі Cosmos

Ми уже говорили про екосистему Cosmos, в якій обговорювалася її архітектура. 

Cosmos, як і інші блокчейни, має власну екосистему додатків — DeFi, приватність, DEXs, смартконтракти тощо.

Багато з цих проєктів мають власні токени. Вони забезпечують доступ до Cosmos. Але які токени забезпечують найбільший потенціал для інвесторів?

Бен розгляне деякі з найгарячіших проєктів Cosmos, аналізує протокол, аналіз токенів та розповідає про те, що він думає про кожен токен.

— RSA


5 проєктів екосистеми Cosmos, за якими варто стежити

2021 був підйомом Layer-1s. Після підйому Ethereum влітку 2020 такі блокчейни: Solana, Terra, Avalanche і Fantom, продемонстрували експоненційне зростання як мережевої активності, так і цін на свої токени.

Зліт цих блокчейнів показав дві речі:

  1. Існують широкі можливості для авантюрних користувачів, які досліджують і використовують нові мережі, що розвиваються.

  2. Існують серйозні технічні обмеження, притаманні монолітним одношаровим ланцюжкам. 

Входимо в Cosmos

Cosmos дозволяє створювати високоналаштовані блокчейни, як узагальнені, так і орієнтовані на конкретні програми. Cosmos прагне з'єднати ці мережі за допомогою так званої міжблокчейн-комунікації (IBC), яка забезпечує мінімальну довіру та практично миттєву передачу вартості та даних між блокчейном. Ця модульна конструкція здатна відкрити новий простір для розроблення взаємосумісних, міжланцюгових додатків, забезпечуючи потенційний шлях до масштабування. 

Деякі технології Cosmos знаходяться на стадії розвитку. Екосистема вже почала отримувати значну підтримку і пропонує безліч нових інновацій на рівні протоколів та додатків.

З інноваціями приходять можливості — Оскільки багато хто знайомий з ланцюжками Cosmos, такими як Terra і ThorChain, розгляньмо п’ять інших токенів в екосистемі, за якими варто стежити.

1. Cosmos Hub (ATOM) 

  • Тип токена: L0/L1

  • Ринкова капіталізація: $8,2 млрд

  • Максимальний об'єм токенів: необмежений (постійна інфляція)

  • Оцінка: 5/5

Огляд протоколу

Хоча це флагманський токен Cosmos. ATOM заслуговує на більш пильну увагу у зв'язку з його роллю, що розвивається в екосистемі. Бувши першим ланцюжком Cosmos, Cosmos Hub відіграє важливу роль як інфраструктура, слугуючи кінцевою точкою для IBC-перекладів, і в найближчі місяці він стане ще кориснішим, забезпечуючи міжланцюгову безпеку.

Основна проблема, з якою зіткнулись блокчейни, орієнтовані на конкретні програми, полягає у необхідності завантажити власний набір валідаторів. Кожен ланцюг сам відповідає за свою безпеку. Ланцюгу необхідно самостійно знаходити валідаторів та забезпечувати збереження цінності своїх власних токенів. Це дозволяє підвищити рівень суверенітету та гнучкості, це може призвести до різкого зниження рівня безпеки для даного ланцюга у порівнянні з загальним рівнем безпеки 1, таким як Ethereum. Багато сценаріїв використання відрізняються за своїми потребами в безпеці, деякі, наприклад DeFi, вимагають високонадійного та децентралізованого валідатора, щоб протистояти потенційним атакам з боку національних держав. 

Cosmos Hub прагне виконувати роль маяка для ланцюгів, запустивши Interchain Security. Це дозволить ланцюгам Cosmos передавати свої потреби безпеки на аутсорсинг Cosmos Hub, користуючись перевагами його частки в ATOM, що перевищує $5,2 мільярда. Interchain Security допоможе привнести в екосистему більше високоприбуткових сценаріїв використання, і, як очікується, буде розгорнуто з 3 кварталу 2022 року

Токеноміка

Можна стверджувати, що Cosmos Hub швидше "Layer-0", ніж Layer-1. Токен ATOM практично виконує ту ж роль, що і традиційний токен L1. ATOM використовується для забезпечення безпеки хабу, при цьому стейкери мають право на отримання інфляційної винагороди, а також комісійні за транзакції від переводів IBC.

Однією з переваг ATOM у порівнянні з іншими токенами L1 є його роль «магніт для airdrop». Багато мереж та проєктів в екосистемі Cosmos, такі як Osmosis, Juno та Shade Protocol, вже випустили або планують випустити частину своїх токенів для стейкерів ATOM. 

Не ясно, чи ATOM отримуватиме грошову премію, яку тією чи іншою мірою мають інші токени L1. Наприклад, ATOM є другим за ліквідністю токеном після OSMO на вищезгаданій Osmosis DEX, що дозволяє припустити, що він може грати другу роль після рідних токенів у різних ланцюгах. 

Висновок

Ринкова вартість токена вже перевищує $8 млрд, а його популярність як активу серед користувачів Cosmos DeFi незрозуміла. ATOM, ймовірно, є найбезпечнішим способом для інвестора отримати доступ до екосистеми Cosmos. Токен готовий отримати вигоду з підвищення корисності та попиту в результаті розгортання міжланцюгової безпеки. У майбутньому, ймовірно, генеруватиме додатковий потік коштів для своїх власників через airdrop, що ще більше підвищує його привабливість.

2. Osmosis (OSMO)

  • Тип токену: L1/DeFi — DEX

  • Ринкова капіталізація: $2,8 млрд.

  • Максимальний об'єм токенів: $8,5 млрд

  • Оцінка: 5/5 

Огляд протоколу

Osmosis — це децентралізована біржа і блокчейн, орієнтований на додатки, понад $1,66 млрд у TVL, а останні тижні сприяє обсягу в $70-170 млн. За аналогією зі стейблкоїном UST компанії Terra, користувачі та програми можуть використовувати можливості мережі, побудована на базі AMM.

Джерело: info.Osmosis.zone

Osmosis найбільш схожий на Balancer, оскільки дозволяє створювати високоналаштовані пули з кількома активами, але при цьому включає елементи інших AMM і привносить свої унікальні особливості. Наприклад, кожен пул ліквідності є «самокерованим», а постачальники ліквідності мають право керувати його параметрами. Як і в Curve, ви повинні заблокувати свої  LP токени, щоб взяти участь в управлінні, з правом голосу та підвищеною винагородою за майнинг ліквідності, пропорційною тривалості періоду блокування.

Токеноміка

Токен OSMO відіграє кілька ключових ролей в екосистемі Osmosis, маючи характеристики як токенів Layer-1, так і токенів DeFi.

Як і ETH, AVAX, SOL та інші токени L1, OSMO використовується для забезпечення безпеки мережі, при цьому стейкери отримують інфляційну винагороду та транзакційні збори від комісії в обмін на це. Крім того, як і два останні токени, OSMO також використовується для голосування за пропозиціями управління всією мережею. 

OSMO має схожість з токенами DeFi у тому, що він також використовується для керування на рівні AMM. Наприклад, токен використовується для визначення базової плати за своп для всіх пулів Osmosis і, як і Curve, використовується для голосування щодо винагороди різних вимірювачів OSMO. 

OSMO використовується в «Superfluid Staking», який дозволяє робити ставки на OSMO й одночасно використовувати його як ліквідність AMM.

Щоб дізнатися більше про ставку Superfluid, натисніть тут.

Висновок

Osmosis — це унікальний блокчейн та AMM. OSMO користується перевагами одного з найунікальніших дизайнів токенів у всій криптовалюті, корисність і попит якого обумовлена його використанням як токен L1, токен управління AMM, а також як надплинна частка.

3. Juno (JUNO) 

  • Тип токену: L1

  • Ринкова капіталізація: $1,4 млрд

  • Максимальний об'єм токенів:$5,6 млрд

  • Оцінка: 2/5

Огляд протоколу

Juno — це узагальнена платформа смартконтрактів. На відміну від багатьох інших мереж в екосистемі Cosmos, Juno дозволяє без дозволу розгортати смартконтракти, створені за допомогою CosmWasm, віртуальної машини, яка використовує Rust як мову програмування. JunoSwap, найпопулярніша програма мережі, утримує понад 42 мільйонів доларів у TVL, а в майбутньому мережа використовуватиме IBC для створення справжніх міжланцюгових додатків. 

Джерело: Juno Documentation 

Нещодавно Juno опинилася в центрі дуже спірної та неоднозначної пропозиції щодо управління. У рамках розподілу токенів Juno виділила 47% своєї пропозиції стейкерам ATOM. Попри те, що було встановлено "китовий ліміт", що не дозволяє таким організаціям, як біржі, отримувати JUNO, одному киту вдалося отримати airpdrop, накопичивши 2,5 мільйона JUNO, що за поточними цінами коштує приблизно 75 мільйонів доларів. Це становить 7,5% від початкового обсягу обороту токенів та 1,3% від очікуваного обсягу наприкінці дванадцятирічного періоду наділення правами.

Після інтенсивних обговорень, у ході спірної пропозиції, відомої як «Пропозиція 16», спільнота прийняла рішення шляхом голосування всередині ланцюга управління скоротити баланс китів до 50 000 JUNO, максимальної кількості, виділеної на одну адресу під час початкового випуску.

Токеноміка

Як і в мережах ATOM, OSMO та інших PoS, JUNO використовується для забезпечення безпеки, при цьому стейкери можуть заробляти винагороди за інфляцію та комісії за транзакції. Як і два попередні токени, JUNO використовується для оплати комісій у мережі, а також демонструє ознаки резервного активу мережі, оскільки служить найпопулярнішим активом базової пари на JunoSwap. 

Висновок

Результати Пропозиції 16 становлять суттєвий ризик для надійної нейтральності Juno, потенційно стають на заваді інтересу розробників та притоку капіталу в екосистему. Якщо спільнота триматиметься разом, і якщо мережа зробить хард форк, то JUNO, як одна з перших вільних, універсальних CosmWasm L1, може виявитися цікавою для інвесторів, які дотримуються протилежних поглядів.

4. Secret Network (SCRT) 

  • Тип токену: L1

  • Ринкова капіталізація: $805 млн

  • Максимальний об'єм токенів: необмежений (постійна інфляція)

  • Оцінка: 3/5  

Огляд протоколу

Secret Network — це узагальнена платформа смартконтрактів, яка (відповідно до своєї назви) дозволяє створювати програми, орієнтовані на конфіденційність, відомі як Secret Apps. Secret Apps можуть бути створені за допомогою «таємних контрактів», які здатні шифрувати дані користувача. З таким акцентом на приватність, Secret може зіграти цінну роль в екосистемі Cosmos як «ланцюжок конфіденційності». Завдяки шифруванню даних транзакцій на всьому першому рівні мережа об’єднує переваги як монет конфіденційності, таких як Zcash і Monero, так і додатків, таких як Tornado Cash.

Джерело: Secret Analytics

Оскільки в мережі розгорнуто обмежену кількість програм, Secret демонструє лише найперші ознаки розвитку. Наприклад, SecretSwap, найбільший AMM мережі, забезпечує обсяг всього $1-3 млн на день і зберігає лише $39,1 млн у TVL. На додаток, хоча Secret також наголошує на сумісності з іншими мережами, всього $46,2 млн було переведено з Ethereum, Binance Smart Chain, Monero і через IBC. 

Токеноміка

Як і Juno, SCRT — це токен L1, який використовується для забезпечення безпеки мережі, оплати комісій та управління на рівні протоколу. Однак, як було сказано вище, SCRT може носити кілька капелюхів, виступаючи також як форма приватних грошей з такою ж широкою корисністю, як і токен L1, наприклад ETH.

Висновок

Бувши приватним, публічним блокчейном, Secret Network та токен SCRT потенційно можуть зайняти неймовірно цінну та важливу нішу в екосистемі Cosmos та криптовалют у цілому. Проте, враховуючи, що сьогодні мережа має обмежений розвиток, SCRT здається найбільш відповідною для інвесторів із більш тривалим горизонтом. 

5. Astroport (ASTRO)

  • Тип токену: DeFi - DEX

  • Ринкова капіталізація: $274 млн

  • Максимальний об'єм токенів$2,1 млрд

  • Оцінка: 4/5  

Огляд протоколу

Astroport — найбільша децентралізована біржа на Terrа, що має понад $1,3 млрд у TVL і постійно генерує обсяги торгів на рівні понад $100 млн. Створена на основі унікального трифазового «lockdrop», що включає елементи airdrop, DEX служить сумішшю Uniswap та Curve, оскільки вона полегшує обмін між волатильними торговими парами, а також подібними активами. 

У протоколі використовуються так звані «генератори», які функціонують аналогічно вимірникам Curve і Frax, являючи собою торгові пари, отримують розподіл емісії у вигляді голосування керівництва. Генератори також здатні автоматично депонувати токени LP в сторонні протоколи, які пропонують стимули для підвищення ефективності капіталу, пропонуючи користувачам подвійну винагороду за фармінг.

Токеноміка

ASTRO використовує модель із двома токенами. 

Перший xASTRO є ліквідним активом, оскільки власники, які зробили ставку на ASTRO, отримають токен і матимуть право на управління, а також частку в торгових зборах, що генеруються платформою. 

Другий, vxASTRO, являє собою непередаваний токен, найбільш схожий на veCRV. Тримачі ASTRO можуть заблокувати свої токени, щоб отримати vxASTRO, який дає їм право на велику частку в управлінні та торгових комісіях у порівнянні з xASTRO, а також на підвищену винагороду при наданні ліквідності на платформі. 

Висновок

Як керівний токен для найбільшої DEX на найбільшому блокчейні екосистеми Cosmos, ASTRO, схоже, буде головним бенефіціаром зростання Terra. Завдяки своїй здатності спрямовувати ліквідність між парами на біржі, токен, ймовірно, матиме великий попит серед протоколів, що підтримують Terra, що, можливо, започаткує «війну ASTRO».

Підсумок 

Попри те, що зараз вони відрізняються за рівнем ефективності, в екосистемі Cosmos існує: безліч ланцюгів, що інтригують, протоколів і токенів, за якими варто стежити. Багато хто з них знаходяться на ранніх стадіях свого циклу прийняття серед криптовалют, вони пропонують інновації, що захоплюють з погляду дизайну мережі, додатків та токенів.

Чи можуть вони привести інвесторів у Cosmos? 📈 


Кроки до дії

📖 Прочитайте нашу статтю про екосистему Cosmos

🎓 Дізнайтеся, як відповідально ставитися до наслідування


Біо автора

Ben Giove – аналітик компанії Bankless. Він колишній президент Chapman Crypto та аналітик криптофонду Blockchain Education Network (BEN), керованого студентами криптофонду, побудованого на Set Protocol. Він також є гордим членом  Bankless DAO та методистом, що стоїть за індексом GMI


Оригінал статті тут.

Це інформаційний блог, який носить виключно навчальний характер. Не є порадою щодо інвестування чи закликом купити чи продати будь-які активи чи прийняти будь-які фінансові рішення.

Коментарі