5 інструментів для аналітики, які зроблять тебе кращим інвестором

Час прочитання: 10 хвилин 

Уміння аналізувати дані в мережі — це потужна навичка наступного десятиліття.

Використовуйте його для отримання важливих відомостей про протоколи, токени та криптоекономіку.

Дані про мережу — це альфа.

Якщо раніше аналіз даних в мережі був складним і непрозорим, то сьогодні це стало простіше, ніж будь-коли. У нашому розпорядженні є низка чудових інструментів, особливо на Ethereum.

Etherscan створив набір дуже цінних функцій, для аналізу транзакцій ETH.

Аналітичні панелі, такі як Nansen, були адаптовані для виявлення найбільш альфа-орієнтованих висновків. Dune Analytics дозволяє аналітикам створювати власні унікальні панелі для будь-яких потреб.

Також є Token Terminal, який став ключовим інструментом для Bankless у визначенні зростання DeFi.

Ось гайд про те, як використовувати дані в мережі для пошуку дорогоцінного каміння.

— RSA


Як аналізувати дані в мережі 

Блокчейн — це повністю публічна система обліку транзакцій 21 століття.


Інформація, яку зберігає блокчейн, відома як «дані в ланцюжку». Ethereum, який є будинком для більшості DeFi та NFT-активів, має велику кількість даних в ланцюжку, які люди можуть відкрито вивчати.

Аналіз криптовалютних даних — відмінний спосіб отримати глибоке уявлення про сучасні чи історичні події в блокчейні. Наприклад, інвестори використовують ці аналізи для пошуку нової альфи. Археологи NFT — для пошуку давно втрачених колекцій. Цивільні шукачі — для притягнення шахраїв до відповідальності.

Гарна річ, правда?

Ви можете займатися тим самим вже зараз! Для початку знадобляться правильні інструменти для роботи. Тактика Bankless розповість про деякі з кращих ресурсів, доступних сьогодні, коли йдеться про аналіз даних в блокчейні та про те, як витягти з них важливу інформацію. 

  • Мета: Як аналізувати дані на ланцюжку

  • Рівень: Середній

  • Зусилля: Варіюється

  • Рентабельність  інвестицій: підвищення компетентності в одному з найкорисніших навичок у криптовалюті


Найкращі інструменти для аналізу даних в блокчейні 

Мета внутрішнього аналізу залежить від аналітика. Інвестор, який розглядає можливість придбання токена DeFi, може проаналізувати дані, що стосуються працездатності базового dapp. Чи мають ключові показники тенденції до зростання з часом? Чи використання неухильно знижується?

Проте проведення аналізу в блокчейні необов'язково має бути складним. Це може бути просто перегляд вашої попередньої транзакції в Ethereum, щоб дізнатися, чи завершена вона. Перевірка того, які NFT збирали ваші друзі останнім часом.

Яку б мету ви не переслідували, наведені нижче інструменти значно спрощують процес внутрішньої аналітики та є корисними ресурсами як для початківців, так і для досвідчених криптоаналітиків.

  1. Etherscan (та його аналоги)

Зображення із сайту Etherscan

Основні моменти:

  • Etherscan — це блокчейн-провідник, спеціальна браузерна платформа для перегляду та аналізу всіх даних, що зберігаються в Ethereum.
  • Сервіс дозволяє користувачам: шукати та перевіряти історію за адресою (літерно-цифровим або в стилі ENS), хешу транзакції, номером блоку, ім’ям токена тощо.
  • Etherscan пропонує додаткові ресурси, наприклад конвертер одиниць ETHхмара слів-ярликів (для пошуку активності на тему, наприклад «Благодійність»), інструмент Verify Contract та інші.
  • Майте на увазі, що інші мережі, наприклад, рішення для масштабування Ethereum, мають власні спеціалізовані блокчейни. Ознайомтеся:

Використання Etherscan для внутрішнього аналізу 

  • Etherscan є основним ресурсом будь-якого криптоаналітика, оскільки провідник блоків дозволяє легко розібрати всі основні деталі транзакції Ethereum.
  • Потім можна скласти загальну картину, вивчивши та зрозумівши потоки транзакцій. Якщо ще не навчилися читати транзакції на Etherscan, варто почати навчатись.
  • Погляньмо на основну адресу творця Ethereum Віталіка Бутеріна. Я шукав його публічний ENS vitalik.eth на Etherscan, що привело мене на сторінку його адреси та останніх транзакцій.
  • У першій транзакції, показаній нижче, ми бачимо, що Бутерін відправив тестову транзакцію в розмірі 0,1 ETH на адресу як запобіжний засіб, а відразу після цього відправив на ту ж адресу набагато більшу суму 199,9 ETH.

Зображення із сайту Etherscan

  • Якщо натиснути на хеш транзакції тестове відправлення, то зможемо переглянути всі основні деталі транзакції: точна позначка часу, комісія за транзакцію, вартість ETH на момент транзакції та багато іншого. 

Зображення із сайту Etherscan

  • Ознайомтеся з цим корисним глосарієм термінів, пов'язаних з Etherscan, складеним Академією Binance, для подальшого вивчення основ:

Зображення із сайту Binance Academy
  1. Аналітика Dune

Зображення із сайту Dune Analytics

Основні моменти:

  • Dune Analytics — це платформа для дослідження блокчейну, призначена для запиту та організації даних Ethereum за допомогою SQL-запитів. Зазначимо, що SQL є найпопулярнішою мовою програмування управління даними.
  • Розробники SQL можуть використовувати платформу для створення нових Dune Dashboards, які відстежують ключові дані щодо певного проєкту чи теми. Наприклад, на зображенні вище можна бачити панелі приладів, що відстежують активність навколо OpenSea, використання Gnosis Safe NFT і так далі.
  • Dune Analytics також корисний для нетехнічних користувачів. Не потрібно бути розробником, щоб вивчити публічні панелі платформи й проаналізувати дані, що містяться в них! 

Використання Dune Analytics для внутрішньої аналітики 

Зображення із сайту dqniellew on Dune Analytics

  • Як використовувати Dune Analytics: визначте проєкт або тему, яку хочете проаналізувати; знайдіть її на платформі; потім перегляньте всі доступні панелі на свій розсуд!
  • Наприклад, користувач Dune @dqniellew нещодавно створив нову панель Dune Dashboard для відстеження інформації про The Idols, проєкт NFT, чиї NFT наповнені ETH з фіксованою ставкою (STETH). Ця панель приладів корисна для візуалізації ранньої активності навколо колекції. 
  • Якщо хочете більше просунутися в роботі з Dune і заглибитись у стратегії SQL-запитів, Dune Analytics зібрала кілька чудових підручників на початку цього року: 

  1. Token Terminal

Зображення із сайту Token Terminal

Основні моменти

  • Token Terminal — це аналітична платформа для криптоекономіки, яка об’єднує та відстежує фінансові дані блокчейн та dapps.
  • «Наша мета — надати доступ до стандартизованих показників, які дозволять користувачам легко оцінювати та порівнювати ефективність різних блокчейнів та децентралізованих додатків», — зазначає команда Token Terminal.
  • Платформа пропонує безплатну панель приладів, де аналітики можуть переглядати: показники доходів проєктів і мереж, співвідношення ціни та продажів і т. д. Token Terminal пояснює, як вони визначають та розраховують усі свої показники в документації.
  • Щотижневі рейтинги тих, хто набирає і втрачає прибуток за тиждень (див. праву частину зображення вище), також корисні для відстеження тенденцій динаміки.

Використання терміналу Token Terminal для аналізу у мережі

Зображення із сайту Token Terminal

  • Token Terminal може бути корисним для візуалізації загальної заблокованої вартості (TVL) у кращих dapps по всіх ланцюжках, наприклад, Ethereum, alt-L1s, L2s і т.д.
  • Можете використовувати розділ сайту «Markets» для вивчення активності у конкретних категоріях, таких як кредитні протоколи або конкретні проєкти, наприклад Aave.
  • Користувачі, які перейшли на тарифний план Pro Token Terminal, можуть створювати та завантажувати власні графіки.

  1. Nansen

Зображення із сайту Nansen

Основні моменти:

  • Як нещодавно пояснив журналіст Мартін Лі, який займається даними Nansen: «Ethereum ETL — це проєкт з відкритим вихідним кодом, який дозволяє користувачам конвертувати дані блокчейну у зручні формати, такі як CSV. Nansen, члени основної команди якого є основними розробниками Ethereum ETL, використовує його для отримання даних про блокчейн і показують їх у вигляді легко засвоюваних приладових панелей».
  • Nansen також використовує систему маркування гаманців, яка дозволяє дуже легко аналізувати потоки транзакцій. Наприклад, у легендарного колекціонера NFT Pranksy його основний гаманець позначений так, як показано нижче.
  • Преміум підписка Nansen починається від $399 на квартал, після чого можна переглядати найпопулярніші панелі платформи, наприклад Hot Contracts (великі рухи обсягів за 24 години), NFT God Mode (аналітика проєктів NFT), Smart Token Holdings (відстежує зміни в основних гаманцях) та інші. Проте Nansen також пропонує безплатну пробну версію та низку публічних панелей, з якими можна ознайомитись.

Зображення із сайту Nansen

Використання Nansen для внутрішнього аналізу

Зображення із сайту Nansen

  • Припустимо, ви думаєте про те, щоб інвестувати в токен LOOKS на біржі LooksRare NFT, але перед тим, як прийняти остаточне рішення, хочете подивитися, як справи зі статистикою OpenSea останнім часом.
  • Можна зайти на публічну панель LooksRare Nansen та порівняти ці два ринки за кількістю користувачів за 24 години, щоденних активних користувачів тощо. На зображенні вище видно, що в лютому 2022 DAUs LooksRare мали тенденцію до зниження, так що це може вплинути на ваш вибір.

Для отримання додаткових ідей про використання Nansen я рекомендую прочитати статтю вищезгаданого Мартіна Лі «Blockchain Analytics».

  1. Context

Зображення із сайту Contextion

Основні моменти:

  • Context — це канал для відстеження помітної активності NFT у режимі реального часу.
  • Можна використовувати сайт для відстеження подій відповідно до створених категорій, наприклад, що майнять утримувачі CryptoPunk, члени FWB або відомі криптоартисти.
  • Також можна під'єднати свій гаманець, щоб почати персоналізувати свою стрічку, стежачи за конкретним профілем, який цікавлять вас.
  • Використання Context для внутрішнього аналізу
  • Можливо, ви знайшли в Twitter людину або двох, які, здається, завжди знаходять наступний великий проєкт NFT раніше за інших.
  • Перегляньте, чи відбивається у них де-небудь публічний ENS або адреса Ethereum. Якщо так, перейдіть до розділу Context і додайте адресу до облікових записів, за якими ви стежите.
  • Тоді кожен раз, коли ця людина або люди будуть створювати нові проєкти, ви зможете відстежувати та діяти відповідно до того, що відбувається у вашій стрічці Context у режимі реального часу!


Висновок

Якщо ви ще не зробили цього, почніть регулярно використовувати описані вище інструменти.

Інструменти потужні самі по собі й можуть допомогти отримати дієві висновки окремо, але коли ви використовуєте їх у тандемі, ваша здатність розуміти дані в блокчейні та діяти на їх основі зростає експоненційно.

У міру зростання значущості криптоекономіки у світі, уміння аналізувати дані всередині мережі навіть базовими способами ставатиме дедалі кориснішим. Освоєння цих навичок та інструментів дасть вам перевагу перед іншим світом, який почне вас наздоганяти.


Дії

🕵 Спробуйте проаналізувати дані в ланцюжку через Etherscan, Dune Analytics, Nansen, Token Terminal або Context.


Біо автора

William M. Peaster — професійний письменник і творець Metaversal — нового інформаційного бюлетеня Bankless, присвяченого появі NFT в криптоекономіці. Він також нещодавно публікував контент для Bankless, JPG та інших!

Оригінал статті тут.


Це інформаційний блог, який носить виключно навчальний характер. Не є порадою щодо інвестування чи закликом купити чи продати будь-які активи чи прийняти будь-які фінансові рішення.

Коментарі