Що таке Polkadot?

Час прочитання: 13 хвилин

Polkadot прагне стати новим інтернетом блокчейнів. Можна сказати: «Навіщо нам щось подібне, коли вже існує так багато платформ, наприклад такі як Ethereum або Cardano».

Творці Polkadot вважають, що жоден блокчейн сам по собі не може швидко, безпечно та ефективно виконувати всі цілі.

Майбутній Ефір 2.0 (зі збільшеною швидкістю транзакцій) буде містити мільйони смартконтрактів. Кожен з них матиме інше призначення — він просто не буде ефективним. Така мережа, ймовірно, перестане масштабуватися з часом.

Polkadot проєкт, який прагне об’єднати різні блокчейни під одним дахом. Надати їм найкращу підтримку і взаємозв'язок.

Як працює Polkadot?
Polkadot — це протокол блокчейну нового покоління, який полегшує міжланцюгову комунікацію та взаємодію шляхом з’єднання кількох блокчейнів в одну мережу. 
Polkadot працює на основі гібридного консенсусу GRANDPA. Інфраструктура Polkadot включає Relay Chain, Parachains, Parathreads і Bridges

Relay Chain
Основна мережа Polkadot. Мережа забезпечує зв'язок між окремими парачейнами, а валідатори в Relay Chain також піклуються про безпеку всієї мережі.

Parachains
Парачейни — паралельні струни, які з’єднуються з ланцюгом ретрансляції та підтримуються коляторами (collators).
Колятори виробляють блоки, і вони додатково перевіряються валідаторами в ланцюжку ретрансляції. Таким чином забезпечують безпеку парачейна, яку в іншому випадку він мав би забезпечити собі (наприклад, у формі PoS або PoW).
У мережі буде обмежена кількість парачейнів (так званих слотів), і для цих слотів будуть проводитися публічні аукціони. 

Parathreads
З технічної точки зору вони працюють так само як і парачейни. Різниця в основному економічна. У той час як слот для власного парачейна повинен брати участь у публічному аукціоні, слот для паранитки можна придбати негайно, на обмежений час і з певними обмеженнями, щоб використовувати його для свого ланцюга.
Це дає дві переваги для проєктів: ви можете протестувати свій ланцюжок у мережі Polkadot перед дорогою орендою слота для парачейна і водночас мати можливість працювати у своєму ланцюгу, якщо він не досягне успіху на аукціоні парачейна.

Bridges
Bridges — це спеціальні блокчейни, які дозволяють парачайнам підключатися та спілкуватися із зовнішніми мережами, такими як Ethereum та Bitcoin.

Переваги Polkadot
Завдяки своїй структурі Polkadot приносить масу переваг перед іншими блокчейнами. 

Масштабування
Окремі блокчейни можуть обробляти обмежену кількість транзакцій. Polkadot має спільну багатоланцюжкову мережу. Це означає, що можна обробляти багато транзакцій на кількох рядках паралельно, а також усунути вузькі місця, які виникали на старих блокчейнах, де транзакції оброблялися одна за одною.
Ця паралельна продуктивність процесора покращує масштабованість і створює умови для збільшення масового впровадження та майбутнього зростання. Спільні ланцюжки, підключені до Polkadot, називаються «парачейнами», оскільки вони працюють у мережі паралельно. 

Спеціалізація
Кожному блокчейну підходить щось інше. Блокчейни йдуть на компроміси для підтримки різних функцій і варіантів використання. Наприклад, один ланцюжок можна оптимізувати для керування ідентифікацією, а інший — для зберігання файлів.
На Polkadot кожен ланцюг може мати новий дизайн, оптимізований для конкретного випадку використання.
За допомогою мережі Polkadot блокчейни можуть запропонувати кращі послуги та одночасно підвищити ефективність. Безпека ланцюга ретрансляції дасть можливість блокчейнам зосередитись лише на розвитку бізнес-логіки замість створення інфраструктури нового ланцюга.

Співпраця
Мережі та програми Polkadot можуть обмінюватися інформацією та функціями. Це схоже на додатки для смартфонів без необхідності покладатися на централізованих постачальників послуг із сумнівною практикою даних.
На відміну від попередніх мереж, які функціонували переважно як окреме середовище, Polkadot пропонує взаємодію та міжланцюгову комунікацію. Це дозволяє користувачам передавати інформацію між блокчейнами. Наприклад, ланцюг фінансових послуг може спілкуватися з іншим, хто надає доступ до реальних даних. 
Такі оракули як ChainLink з’єднують блокчейни з реальним світом. Chainlink можна собі уявити як комітет мудреців, які завжди шукають способи визначити, що найближче до істини.
Протокол міжланцюгового обміну повідомленнями (XCMP) дозволяє парачейнам надсилати повідомлення будь-якого типу. Спільна логіка безпеки та аутентифікації Relay Chain забезпечує надійне середовище обміну повідомленнями.

Управління
Спільнота Polkadot керує своєю мережею, як вважає за потрібне, повністю децентралізовано.
Надалі адміністрування мережі Polkadot буде прозорим. Це дозволяє командам: налаштовувати та оптимізувати керування парачейном відповідно до своїх потреб; експериментувати з новими ідеями або замінювати попередньо вбудовані модулі для швидшого розгортання. Моделі управління блокчейном можна навіть удосконалювати, коли потреби та умови змінюються з часом.

Легке оновлення
Як і будь-яке програмне забезпечення, блокчейни час від часу потребують оновлення, щоб покращуватися та залишатися актуальними. Оновлення звичайних ланцюжків вимагає «хардфорків», які створюють дві окремі історії транзакцій. Вони можуть розділити спільноту та часто спричиняти багато проблем. Polkadot дозволяє оновлювати хардфорки, а також легко розвиватись та адаптуватись блокчейнам до кращих технологій. Одним із прикладів для всіх є Bitcoin Cash, хардфорк біткоїна, який розділив спільноту.
Коли ці спільні елементи об’єднуються, вони відкривають світ можливостей для нових послуг, які повертають людям контроль над своїм цифровим життям.
Команди вже розробляють переконливі рішення для Polkadot. Додатки, які включають: фінанси, ігри, цифрову ідентичність, управління ланцюгом постачання, соціальні мережі та хмарні технології.
Організація Web3 Foundation, яка відповідає за управління розвитком Polkadot, надає підтримку багатьом командам: грантами, фінансуванням проєктів на всіх рівнях від інфраструктури низького рівня до компонентів екосистеми, таких як гаманці, мости та інструменти розробки.

Екосистема
Polkadot зростає з кожним днем ​​і стає більш надійною, оскільки команди усвідомлюють переваги та ефективність розгортання проєкту. Унікальний дизайн Polkadot дає проєктам більше можливостей для інновацій та гнучкої ітерації, ніж у попередніх мережах.
Об’єднавши кілька спеціалізованих мереж в одну масштабовану мережу, Polkadot дає змогу технології блокчейн повністю розкрити свій потенціал для реальних додатків, створивши нові ринки та проклавши шлях для майбутньої децентралізованої економіки.

Команда
Гевін Вуд заснував команду Web3 Foundation у 2014 році, яка створила Polkadot. Гевін Вуд являється одним із засновників Ethereum і автора мови програмування Solidity, яка використовується для програмування розумних контрактів.
Роберт Хабермаєр — співзасновник Polkadot, Thiel Fellow і давній член спільноти Rust. Має великий досвід досліджень і розробок блокчейнів, розподілених систем і криптографії.


Gevin Wood 

Монета
Polkadot використовує токени DOT для роботи у своїй мережі. DOT виконує кілька функцій:
Керування — учасники можуть керувати оновленнями та виправленнями журналів.
Staking — якщо токени стейкаються для забезпечення безпеки мережі, чесні валідатори винагороджуються, а нечесні втрачають свою ставку.
Bonding — нові парачейни підтримуються блокуванням маркерів.
Комісії — за передачу повідомлень через парачайни.

Після першого голосування спільноти Polkadot усі токени DOT були переноміновані 1:100 у блоці 1 248 328. Усі токени DOT після блоку 1 205 128 були помножені на коефіцієнт 100. Наприклад, якщо користувач володів 10 DOT, він мав 1000 DOT після деномінації. Загальна кількість монет становить 1 000 000 000 DOT. Річна інфляція у мережі Polkadot становить приблизно 10%.


Це інформаційний блог, який носить виключно навчальний характер. Не є порадою щодо інвестування чи закликом купити чи продати будь-які активи чи прийняти будь-які фінансові рішення.


Коментарі