Що чекає на Cosmos у 2022?

Час прочитання: 8 хвилин 



Оскільки позаду ще один неймовірний рік, багато важливих віх і вибух інновацій у зростаючій екосистемі Cosmos, 2021 рік став міжзоряним роком. Але запуск IBC і завершення технічної документації Cosmos — це не те, на чому наша історія закінчується. Ми лише на початку цієї дивовижної подорожі з такою кількістю захоплюючих планів на горизонті та багатьма розробками, які вже заплановані на 2022 рік. Перегляньте основні моменти.
Cosmos Hub продовжуватиме зростати

У 2022 році в Cosmos Hub з’явиться багато нових функцій, а значне оновлення планується принаймні раз на квартал. Якщо ви хочете зануритися в технічні деталі та отримати специфікації для всіх окремих оновлень, подивіться Cosmos Hub Roadmap 2.0 на GitHub. Якщо ви хочете поглянути з висоти пташиного польоту, знайдіть важливі речі нижче — і чому це важливо для вас.

Міжланцюжкова безпека


Interchain Security зараз розробляється Interchain Foundation та Informal Systems. Ця спільна служба безпеки дозволяє мережам Cosmos ефективно передавати один одному в оренду безпеку, щоб нові мережі могли заощадити свою економіку, а валідатори та делегатори у великих мережах могли отримувати винагороду за послугу.

А ще краще, Interchain Security дозволить валідаторам і делегатам отримувати винагороди в кількох ланцюгах у кількох токенах, просто поставивши ATOM на Hub. Нові мережі отримають вигоду від надійного набору безпеки валідаторів і отримають свої токени перед членами спільноти Cosmos на ранніх етапах.

Водночас стейкери Cosmos Hub отримують ранній доступ до інноваційних проєктів і підвищену корисність для свого ATOM.

Міжланцюжкові рахунки


Міжланцюжкові облікові записи з’являться на Cosmos Hub із завершенням оновлення Theta, яке очікується в 1 кварталі 2022 року. Міжмережні облікові записи мають кілька важливих наслідків для екосистеми Cosmos, одним з яких є можливість підняти Cosmos DeFi на наступний рівень.

Це тому, що міжланцюжкові облікові записи дозволяють ланцюгам екосистем безпечно контролювати облікові записи в інших ланцюгах екосистем, а не просто передавати токени з одного ланцюга в інший.

Розглянемо на мить Ethereum. Складні фінансові інструменти торгуються без дозволу через набір розумних контрактів, кожен з яких обробляє частину загального бізнес-процесу. В екосистемі Cosmos смарт-контракти не мають негайного доступу один до одного, оскільки кожен смарт-контракт або додаток, по суті, є блокчейном.

За допомогою IBC ви можете переміщувати токени між мережами, але ви не можете ініціювати дію в іншому ланцюжку, як це робите зі смарт-контрактами в Ethereum. Облікові записи Interchain змінюють все це, забезпечуючи компонування та сумісність, необхідні для смарт-контрактів, щоб створити вибух DeFi в блокчейнах, що стосуються програми!

Interchain Accounts також полегшить розробникам підключення до IBC, оскільки нові мережі можуть використовувати функціональні можливості та можливості наявних облікових записів, замість того, щоб відтворювати ці функції з нуля. Детальніше про те, як міжланцюжкові облікові записи змінюють усе, можна прочитати тут.

Стейкінг ліквідності


Перша версія Liquid Staking, яку очолює основний учасник Cosmos і засновник Iqulsion Закі Маніан, з’явиться вже в лютому 2022 року і буде безпосередньо інтегрована в Cosmos SDK. Перша версія Liquid Staking дозволить власникам ATOM надсилати трансакції, які негайно перетворюють їхній зв’язаний ATOM у передані подання, які можна використовувати в пулах ліквідності та інших видах діяльності. Це відкриває цілий ряд можливостей DeFi, дозволяючи власникам максимізувати свій ATOM, одночасно отримуючи винагороди за стейкінг.

У V1 Liquid Staking поточні токени прив’язані до валідатора, за допомогою якого делегат робить ставку на свій ATOM. Однак цей дизайн може бути обмежуючим і не обов’язково ідеальним. Ось чому V2 Liquid Staking швидко слідує. Команда P2P, яка стоїть за Lido, підготувала пропозицію, яка зробить Liquid Staking величезною частиною Cosmos Hub. Як один із найстаріших валідаторів Cosmos, P2P розробив рішення Liquid Staking для Ethereum 2.0, яке дозволяє людям робити ставку свого ефіру, але одночасно використовувати його. Зараз Lido володіє 90% всього ефіру, що ставиться в ETH 2.0, а також використовує популярну реалізацію Liquid Staking від Terra bLUNA.

Liquid Staking важко досягти без смарт-контрактів, тому команда Cosmos Hub додасть CosmWasm до Cosmos Hub, що дозволить Lido створювати смарт-контракти, необхідні для цієї функції. У майбутньому наявність CosmWasm на Hub може дозволити йому підключатися до будь-якого ланцюга та керувати своїми процедурами стейкингу через комунікацію IBC. Це поставило б Cosmos Hub безпосередньо в ядро ​​Interchain і підвищило б його зручність з його цінностями та сильними сторонами, як справжнє портове місто в екосистемі Cosmos. Дивіться цей простір для більш детальної інформації.

IBC стане екосистемою «200 ланцюгів»


2021 був роком, коли IBC вийшов на ринок з основними мережами Cosmos, які сформували взаємопов’язану економіку — і наступного року буде набагато більше!

У 2022 році, прийняття МКБ дійсно досягти успіху завдяки Cosmos ‘потужних технологій стека і розробнику дружніх структурам blockchain як космопорт з IBC інтероперабельністю запеченої в.Повідомив генеральний директор Tendermint Як Пен Чжун CryptoSlate, «Я думаю, що ми будемо легко бачити 200 ланцюгів , підключених через IBC по цього разу наступного року і, в довгостроковій перспективі, навіть мільйон».
Ми також побачимо завершену роботу різних команд, які використовують IBC для з’єднання Космосу зі своїми екосистемами. У 2022 році це означає безпечне підключення до Bitcoin, Celo, Polkadot, Kusama, Harmony, Hyperledger Besu, Hyperledger Fabric тощо. Вільний потік активів між цими основними блокчейнами створить широкі можливості для масштабованості та зростання — і, нарешті, рівне поле DeFi з низькими комісіями, високою пропускною здатністю та великим вибором продуктів!

Cosmos DeFi вибухне



З більшою плавністю з’єднань IBC, можливістю керувати складними транзакціями між обліковими записами блокчейну та мостами до основних екосистем, що розблокують ліквідність, Cosmos DeFi вибухне. Громадський запуск Emeris придумує навесні 2022 року і принесе багато гаряче очікуваних функцій, включаючи розширені можливості для візуалізації портфеля, управління цифровими активами і виявлення сервісів.

Також буде здійснюватися стейкінг із автоматичним зведенням винагород, щоб максимізувати генерацію винагород, крос-ланцюгова агрегація DEX, трекер airdrop та розширення для браузера, яке безперебійно працює з веб-панелью Emeris.

У найближчі місяці Osmosis також випустить свою версію Liquid Staking, яка називається Superfluid Staking. Це дозволить власникам OSMO використовувати свої токени для стейкингу та надання ліквідності одночасно, а також гарантувати, що управління протоколом служить інтересам постачальників ліквідності. Дізнайтеся більше про цю нову функцію, переглянувши презентацію Cosmoverse харизматичного співзасновника Osmosis Санні Аггарвала нижче.


Інша команда, яка робить гігантські кроки в DeFi і наполегливо працює над тим, щоб вивести Ethereum в Cosmos, — це Evmos, «EVM-on-Cosmos» (раніше відомий як Ethermint). Evmos має на меті стати центром EVM Cosmos, що спрощує розгортання та спілкування смарт-контрактів EVM в екосистемі Cosmos. Сумісність EVM з’явиться в Cosmos у січні 2022 року. Вже в стимулюваній тестовій мережі Evmos буде працювати як ланцюжок, не залежний від додатків, який взаємодіє з основною мережею Ethereum, EVM-сумісними середовищами та іншими ланцюжками BFT через IBC, і буде служити центром EVM для будь-яких інші ланцюги EVM Cosmos.

Також не забудьте остерігатися Umee у 2022 році, першого протоколу DeFi, який пропонує інфраструктуру для міжланцюгових взаємодій. Umee піднятий
млн $ 6,3 у стартове фінансування в 2021 році при підтримці Tendermint, Coinbase Ventures, Джо Любін з ConsenSys та інших великих імен в індустрії. Umee дозволяє користувачам створювати позики та позики, відкривати можливості прибутковості та досліджувати програми DeFi без довіри в крос-ланцюзі.

Буде дивно спостерігати, як швидко Cosmos DeFi вийде в свої права у 2022 році!

NFT буде величезним на Cosmos



Окрім сектору DeFi, що швидко розвивається, 2021 рік був також роком NFT із вибухом інтересу до цифрових творів мистецтва, цифрових предметів колекціонування та незмінного цифрового підтвердження права власності. З таким апетитом до NFT серед основного потоку, їх популярність, схоже, продовжиться і у 2022 році.

Багато проєктів в екосистемі Cosmos закладають основу для їх запуску цього року, зокрема Stargaze, публічний протокол для NFT, Pylons, сумісна система для брендів і творців для створення продуктів з NFT, BitSong, перший музичний ринок NFT, Omniflix., децентралізований медіа та мережевий рівень, що працює на основі NFT, і Stashh від Secret Network, повна платформа та ринок із підтримкою секретних NFT. Evmos також незабаром підтримуватиме розгортання NFT та розміщуватиме ринки, щоб люди могли легко торгувати та розгортати NFT.

Окремо
слід відзначити Strangeclan за випуск першого віртуального міста у своїй пригодницькій грі у 2021 році з квестами, соціальними заходами, змагальними битвами та можливістю карбувати персонажів, товарів та жетонів NFT! Гра буде розвиватися поступово, і ми з нетерпінням чекаємо майбутніх захоплюючих релізів у 2022 році.

Довготривалий співробітник Cosmos IRISnet також завершив новаторську роботу в галузі NFT в 2021 році, успішно провівши першу міжланцюжкову передачу NFT через чотири блокчейни як у дозволеному середовищі, так і в публічному домені: WenChang Chain і IRITA Hub в BSN, IRIS Hub (він же IRISnet). та Ethereum. Тепер NFT, які є цифровими близнюками двох китайських картин образотворчого мистецтва, доступні на OpenSea EASTIP для глобальних ринків.
Ми раді спостерігати за ходом усіх цих неймовірних проєктів NFT протягом найближчих місяців і будемо інформувати вас, коли вони відбуватимуться.


Важливі Airdrops у 2022 році



Нарешті, переконайтеся, що не пропустіть низку дивовижних випусків, які відбудуться в 2022 році. Деякі з найбільш інноваційних проєктів в екосистемі Cosmos будуть запущені в наступному році, охоплюючи різні сфери від NFT до децентралізованих соціальних мереж, DeFi до ігор.

Стежте за аеродромами з Evmos, Umee, Gravity Bridge, LikeCoin, Game, Stargaze, BitSong і Cyber, і обов’язково поставте свій ATOM за допомогою валідаторів Cosmos, щоб отримати право на участь.

Спільнота розробників продовжуватиме розширюватися



Нам допоможе досягти нашої мети — 200 блокчейнів, пов’язаних із IBC до кінця 2022 року, — це Starport, універсальна платформа для створення, запуску та підтримки будь-яких крипто-додатків на суверенному та захищеному блокчейні з Cosmos SDK. Starport забезпечує найкращий досвід розробників у галузі та надає розробникам можливість створювати блокчейни для багатоланцюжного майбутнього.

Спільнота розробників Starport швидко розвивається завдяки 422 блокчейнам, створених і переміщених на GitHub. Лише цього року деякі з найцікавіших проєктів Cosmos були створені за допомогою Starport, зокрема SifChain, JunoOsmosis, Umee та Lum Network . Всього за два місяці група Starport Discord перетворилася на активну спільноту з майже 600 розробників. Нещодавно запущений Twitter Starport досяг 5000 підписників, і близько 200 розробників щодня відвідують документацію Starport, щоб отримати інструкції та навчальні посібники — це всі цифри, які будуть зростати в геометричній прогресії в 2022 році.

Сподобалась стаття? Хочеш дізнатись більше?

❤️ Підписуйся на Instagram: анонс подій та короткі новини зі світу криптовалют.
❤️ Підпишись на Discord: тут отримаєш допомогу або пораду від однодумців.

Оригінал: What's Coming to Cosmos in 2022

Матеріали для статті також надав учасник нашої спільноти Oleksandr Krohmal

Це інформаційний блог, який носить виключно навчальний характер. Не є порадою щодо інвестування чи закликом купити чи продати будь-які активи чи прийняти будь-які фінансові рішення.


Коментарі