Біткоїн історичні, соціальні та економічні аспекти

Час прочитання: 3 хвилини

Біткоїн все ще є відносно новою формою цифрових грошей. Грошей, які працюють за принципом криптографії, а особливо децентралізації.

Перша згадка про термін біткоїн датується серпнем 2008 року, коли двоє програмістів під псевдонімами Сатоші Накамото і Мартті Мальмі зареєстрували домен bitcoin.org. У жовтні того ж року Сатоші Накамото випустив білий документ під назвою «Біткоїн: однорангова електронна готівкова система». Однак день народження біткоїн відзначає 3 січня 2009 року, в цей день було видобуто перший біткоїн.

З назви зрозуміло, що крім нефізичної форми цих грошей, важлива децентралізація. Парадоксально, але це можна пояснити на прикладі сьогоднішньої кредитної системи, яка контролюється центральними банками. Саме банки можуть друкувати гроші (витончено забезпечувати ліквідність) і таким чином, наприклад, регулювати інфляцію.

Нічого подібного не може статися в децентралізованому біткоїні, тому що його ніхто не контролює, а також ніхто не може його вимкнути. При цьому сам код чітко дає зрозуміти, що з часом кількість видобутих біткоїнів поступово зближатиметься до 21 мільйона.

Псевдоанонімізація також є характерним елементом щойно описаної криптовалюти. Це можна зрозуміти так: оскільки входиш у всю систему лише через свою публічну адресу, ніхто не знає твоє ім’я чи дату народження (опустимо зараз питання KYC знайте свого клієнта). Оскільки всі транзакції, які здійснюються, записуються в блокчейн, практично кожен у світі може дізнатися, скільки ти передав, на яку адресу або скільки біткоїнів у тебе є.

На початку свого існування це був лише засіб обміну. Валюта, яка використовувалася в darkweb в основному для купівлі наркотиків (інших нелюдських речей).

З часом ця точка зору зникла, а на зміну прийшов новий — біткоїн: спекулятивний інструмент. Навіть цей підзаголовок проіснував недовго. У 2020 році він повільно, але впевнено став перетворюватися на своєрідний рятувальний круг проти інфляції, яку своїми діями розв’язала FED (центральна банківська система США). Таким чином, біткоїн використовувався в основному великими установами на чолі з Microstrategy або Tesla.

Голова FED друкує гроші

Найчастіше ця цифрова форма грошей асоціюється з терміном бульбашка. Слід зазначити, що це неправильно. Зрештою, стосовно дій FED останніх років, це дуже добре описав менеджер з логістики Алекс Піларж, який заявив: «3. Січня 2020 біткоїн мав свій дванадцятий день народження. Він відзначив їх найвищою вартістю (ATH). Це підтвердило як підозри багатолюдної публіки, так і найглибші побоювання фінансової верхівки, що це насправді не бульбашка, а шпилька. Шпилька, яка, на наших очах, пробиває бульбашку фіатних валют...»

Можна припустити, що погляд на біткоїн зміниться з часом, і можемо побачити наратив глобальної, монетарної, цифрової, децентралізованої валюти. Як задумав Сатоші в назві білої книги. Або її замінять іншою криптовалютою, яка перетворить біткоїн на протермінований товар.


Це інформаційний блог, який носить виключно навчальний характер. Не є порадою щодо інвестування чи закликом купити чи продати будь-які активи чи прийняти будь-які фінансові рішення.

Коментарі